Kessing Photography

Olifanten fotograferen

Of je nou op safari in Afrika bent of een bezoekje brengt aan een dierentuin, het geheim voor een mooie foto van een olifant ligt in het begrijpen van het gedrag van olifanten. Pas dan kan je ze fotograferen (en ook waarderen) zoals ze zijn: Magisch.

Wees geduldig

Olifanten zijn sociale wezens. Dat heb je vast wel een keer op een filmpje gezien. Als jij de kans krijgt om ze in het wild te zien, is het zeker de moeite waard om de tijd te nemen en te aanschouwen wat zich dan allemaal afspeelt. Je ziet de hiërarchie binnen de kudde. Je kan zien dat de oudste olifantmoeder ‘Matriarch’ de dienst uitmaakt. Zij bepaalt bijvoorbeeld wanneer er gedronken wordt of een rivier overgestoken wordt.

Als je in de buurt komt van wilde olifanten, blijf dan altijd in de auto

Olifanten houden namelijk niet van mensen te voet. Net zoals al de wildlife trouwens. Dus de beste optie om de mooie beesten te fotograferen is vanuit de auto. Of eventueel van een verhoogd gedeelte. Ga in ieder geval nooit naar een olifant toe, maar laat ze dichter bij jou komen. Soms raken ze bijna je buitenspiegel aan. Dan hoef je de telelens niet te gebruiken maar de groothoeklens.

Zoek een mooi plekje

Als het licht het hardste is, op het heetst van de dag, zoeken de olifanten meestal verfrissing bij een plas met water of modder. Probeer eerder dan de olifanten bij zo’n waterplaats te zijn. Dan zien ze jou namelijk al staan als ze dichterbij komen en wennen ze aan je aanwezigheid. En fotografeer dan de interactie tussen de olifanten. Hoe ze spelen en dollen bij en in het water. Als je een mooi plekje hebt gevonden om daar een tijdje te blijven, zal het licht uiteindelijk in jouw voordeel werken. Het harde licht verandert langzaam in prachtige zachte licht met aan het eind van de dag weinig tot geen schaduw.

Voor het fotograferen van olifanten is een telelens vaak niet nodig

Met een telelens krijg je niet altijd het mooie plaatje dat je zoekt. Tenzij je fotografeert van een afstand, zoals van een platform of uitkijkpost. En vergeet niet dat bij het maken van een succesvolle foto, niet de kwaliteit van de lens doorslaggevend is maar het moment dat je ziet gebeuren.

Zelfs met een smartphone, op een stok die lang genoeg is, kan je prachtige foto’s van een olifant maken.

Wil jij ook een keer een fotosafari in Botswana of Namibië meemaken?

Deze website maakt gebruik van cookies. Zie onze Privacybeleid voor meer informatie.

OK